Ombudsmanka: Pravosuđe ne poštuje prava manjina na maternji jezik

Dodatno zabrinjava podatak da u oko 60 sudova na teritoriji Vojvodine nije postignuta srazmerna zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina

10. mar 2011

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja-Hajnrih izjavila je danas da se u radu pravosudnih organa ne primenjuju odredbe Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, kada su u pitanju poštovanja prava manjina na vođenje postupaka na maternjem jeziku.
Muškinja-Hajnrih je na sastanku sa predstavnicima nacionalnih saveta manjina kazala da dodatno zabrinjava i podatak da u oko 60 sudova na teritoriji Vojvodine nije postignuta srazmerna zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina, preneo je Pokrajinski sekretarija za informacije.
Predstavnici nacionalnih saveta složili su se da je praktična obuka sudija koji bi umeli da vode postupke na jezicima nacionalnih zajednica u službenoj upotrebi u Vojvodini preko potrebna.
Oni su ocenili da je za realizaciju ove ideje neophodno prevesti propise, izraditi priručnike i sastaviti i odgovarajuće rečnike pravne terminologije koja bi sudijama olakšala rad u postupcima.
Na sastanku je dogovoreno da će nacionalni saveti manjina čiji jezici su u službenoj upotrebi u Vojvodini Pokrajinskom ombudsmanu dostaviti predlog izvođenja obuke sudija na ovim jezicima pri Pravosudnoj akademiji Ministarstva pravde, kako bi se što pre započelo sa njenim sprovođenjem.
U Vojvodini su u službenoj upotrebi srpski, mađarski, slovački, rumunski, rusinski i hrvatski jezik.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga