Ombudsmanka osudila grafite mržnje na zgradi Omladinskog centra

Aniko Muškinja Hajnrih je u saopštenju za javnost skrenula pažnju javnosti da su grafiti u Novom Sadu postali masovna pojava čak i na objektima od velike istorijske i kulturne vrednosti za grad

22. mar 2011

Vojvođanska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih danas je najoštrije osudila nedavno ispisivanje grafita mržnje na zgradi Omladinskog centra CK13 u Novom Sadu, koji je i proteklih nekoliko godina više puta bio meta vandalskih ispada i izliva netolerancije.
Muškinja Hajnrih je u saopštenju za javnost skrenula pažnju javnosti da su grafiti u Novom Sadu postali masovna pojava čak i na objektima od velike istorijske i kulturne vrednosti za grad.
Ombudsmanka je upozorila i da treba imati na umu teret bahatosti prema javnom prostoru i tuđoj imovini i pozvala sve građane Novog Sada i Vojvodine da, u zavisnosti od njihovog sadržaja, pojavu grafita redovno prijavljuju komunalnoj inspekciji i  policiji.
Na zgradi Omladinskog centra CK 13 iz Novog Sada 18. marta su ispisani grafiti mržnje, kojima se promoviše homofobija i napadaju pojedini mediji.
Na fasadi te alternativne kulturne institucije ispisani su graffiti “Ako si peder dobrodošao si u AFANS”, “Stop B92! Stop lažima”…
Omladinski centar CK13 postoji četiri godine i u njemu se, pored koncerata alternativnih bendova, održavaju i programi kojima se promoviše poštovanje različitosti, antidiskriminacija, antifašizam, antihomofobija i podrška manjinskim grupama u društvu.
Omladinski centar CK 13 zatražio je od državnih organa da ovakve incidente ne tretiraju kao oštećenje tuđe imovine, već da primene postojeći antidiskriminacioni zakon, kao i da donesu zakone koji se odnose na zločine iz mržnje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga