Ombudsmanka: Osećaj rezignacije i nemoći nije svojstven duhu ljudskih prava

Zalagati se za ljudska prava znači nepristajati na postojeće stanje

09. dec 2015

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih izjavila je, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, da raskorak između ciljeva proklamovanih Univerzalnom deklaracijom Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima i stvarnosti ne sme da obeshrabri u borbi za ljudska prava.

“To ne sme da nas obeshrabri i odvede u rezignaciju, jer duhu ljudskih prava ništa nije tako strano kao osećaj rezignacije i nemoći”, navela je Muškinja Hajnrih u saopštenju za javnost.

Dodala je da zalagati se za ljudska prava znači nepristajati na postojeće stanje, na nepravdu i ravnodušnost, na razne oblike uskraćivanja, diskriminacije i nasilja.

“Zalagati se za ljudska prava, to znači unapređivati uslove života u društvu, kako bi svaki njegov pripadnik mogao uživati prava koja mu rođenjem pripadaju”, istakla je pokrajinska ombudsmanka.

“Ista ona vera u bolje sutra i isti onaj duh nade i univerzalizma, koji su tako snažno prisutni u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, potrebni su nam i danas, kao što su nam bili potrebni i pre 67. godina, kada je deklaracija usvojena”, poručila je Aniko Muškinja Hajnrih.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga