Ombudsman: Zakoni ne prepoznaju eksploataciju dece putem interneta i mobilnih telefona

Roditelji najčešće ne umeju da prepoznaju i da je njihovo dete žrtva eksploatacije putem interneta, niti znaju kome da se obrate za pomoć

08. feb 2016

Institucija Pokrajinskog ombudsmana upozorila je danas, povodom Dana bezbednog interneta, da u Srbiji i dalje ne postoji nijedan pravni akt, niti strateški dokument na državnom nivou koji prepoznaje ili definiše eksploataciju dece putem interneta i mobilnih telefona, iako je reč o sve učestalijem vidu zlostavljanja, zloupotrebe i nasilja nad decom.

“Čak ni Strategija razvoja informatičkog društva u Srbiji do 2020. godine decu ne pominje, niti ih izdvaja kao posebno ranjivu grupu podložnu eksploataciju putem informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT)”, navodi se u saopštenju za javnost.

Podseća se da je MUP na konferenciji posvećenoj ovoj temi koja je održana prošlog novembra u Beogradu, izneo podatak da je tokom 2015. godine policija uhapsila 35 osoba zbog krivičnog dela iskorišćavanja maloletnih lica za pornografiju i to ocenio kao značajno povećanje u odnosu na prethodni period.

Institucija ombudsmana je ocenila da kažnjavanje počinilaca otkriva “tek vrh ledenog brega”.

“Situaciju dodatno usložnjava i činjenica da provajderi usluga interneta decu apsolutno ne prepoznaju, čak ni kao posebnu grupu svojih korisnika, te je i njihova svest o potrebi da se ona zaštite na nezadovoljavajućem nivou”, piše u saopštenju.

Dodaje se da istraživanja pokazuju da značajan broj odraslih nema naviku da decu upućuje na aktivnosti i onlajn sadržaje putem kojih se mogu informisati o bezbednom korišćenju IKT jer ni sami ne znaju za njih.

“Uz to, roditelji najčešće ne umeju da prepoznaju i da se suoče sa tim da je njihovo dete žrtva eksploatacije putem interneta, niti znaju kome da se obrate za pomoć”, upozorila je inctitucija Pokrajinskog ombudsmana.

Dodaje se da je organizovano informisanje i edukacija dece o pravilnom korišćenju IKT i načinima zaštite od zloupotrebe izvan školskog sistema ili je, u najboljem slučaju, svedena na fakultativnu aktivnost, dok žrtve ove vrste zloupotrebe i nasilja ostaju bez adekvatne podrške i zaštite.

Dan bezbednog interneta, 9. februar, ove godine se obeležava pod sloganom „Kakva je tvoja uloga?”, čime se želi poručiti da svaki pojedinac još od najranijeg uzrasta može da doprinese bezbednom i odgovornom korišćenju savremenih IKT.

Više o bezbednom korišćenju interneta može se saznati na: www.bezbedaninternet.ombudsmanapv.org

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga