Ombudsman: Zabrana Parade ponosa nije opravdana

Stav vlasti o ljudskim pravima: 'štitićemo ih, ali samo ako nam se sviđaju i ako nam to ne pravi probleme u biračkom telu'

30. sep 2013

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da država nema pravo da zabrani nekome da ostvari Ustavom zagarantovana prava zbog toga što mu neko preti nasiljem i da tu svoju zabranu naziva opravdanom.

Komentarišući za list Danas zabranu Parade ponosa, Janković je rekao da se posle nekih izjava sa vrha vlasti pre te manifestacije pre može govoriti o nasilju kao opravdanju, nego o opravdanoj odluci.

„Zato sam rekao da je odluka o zabrani Prajda bila ‘iskrena’ – ona tačno odražava stav onih koji su je doneli i koji oni imaju o ljudskim pravima – ‘štitićemo ih, ali samo ako nam se sviđaju i ako nam to ne pravi probleme u biračkom telu'“, rekao je Janković.

Ombudsman nije želeo da spekuliše kako će se zabrana Parade ponosa odraziti na ugled Srbije i izveštaj Evropske komisije ali je rekao da ga brine koliko će povlađivanje nasilju i populizmu ubiti optimizam kod ljudi.

On je ocenio da ponoćno okupljanje LGBT populacije nije Parada ponosa već prkosni protest zbog neodržavanja Parade.

„Taj protest je imao dobar prvi efekat. Ali taj skup nije Prajd, već upravo dokaz da se prava LGBT građana ne mogu ostvarivati javno, na uobičajen način, već samo na prepad, metodama beogradskih ilegalaca iz Drugog svetskog rata“, rekao je Janković.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga