- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ombudsman: Veoma težak položaj dece koja žive i rade na ulici

Institucija Pokrajinskog ombudsmana upozorila je danas na veoma težak položaj dece koja žive i rade na ulici, koja predstavljaju jednu od najranjivijih i višestruko diskriminisanih društvenih grupa.

Ombudsman je u saopštenju za javnost povodom Međunarodnog dan dece koja žive i rade na ulici upozorio da takva deca često postaju osobe bez formalnopravnog identiteta, čime im se uskraćuje pristup obrazovnom, zdravstvenom i sistemu socijalne zaštite, a kasnije tržištu rada, tako da ona za društvo kao i da ne postoje.

Uz to, ova deca neretko su u situaciji da budu izložena i intervencijama policije, napadima od strane odraslih građana i vršnjaka, a čak i posle intervencije nadležnih veliki broj njih se, ukoliko ne dobije odgovarajuću podršku, vraća životu i radu na ulici, piše u saopštenju.

Ombudsman je naveo da su deca koja žive i rade na ulici najmanje odgovorna za svoj položaj i dodao da njihov glas treba da se čuje, jer imaju čime da doprinesu društvu u kojem žive.

“Ova deca najčešće dolaze iz porodica u kojima ih roditelji zapostavljaju, zanemaruju, pa čak i zlostavljaju, a neretko su, zajedno sa roditeljima i vršnjacima, uključena i u rad organizovanih grupa koje svoj rad zasnivaju na njihovoj eksploataciji”, piše u saopštenju.

Navodi se da svratišta za decu koja žive i rade na ulici predstavljaju dobar primer nastojanja da se omogući ostvarivanje njihovih prava i promoviše njihova socijalna inkluzija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!