Ombudsman: Ustav ne sprečava lečenje dece u inostranstvu

Odluka o lečenju ne donosi se na osnovu starosti, odnosno starosne dobi, nego na osnovu mogućnosti izlečenja

16. avg 2013

Kancelarija vojvođanskog ombudsmana danas ocenila je danas da ustavne i zakonske odredbe ne predstavljaju prepreku da se deca, o trošku države, šalju na lečenje u inostranstvo.

Ombudsman je u saopštenju za javnost obrazložio da se odluka o lečenju ne donosi na osnovu starosti, odnosno starosne dobi, nego na osnovu mogućnosti izlečenja, kao i da Ustav propisuje da porodica, majka, samohrani roditelj i dete u Srbiji uživaju posebnu zaštitu, u skladu sa zakonom.

“S druge strane, pravilnik o lečenju u inostranstvu već ima odredbu kojom se lečenje uslovljava godinama starosti. Moguća je u inostranstvu transplantacija pluća kod pacijenata obolelih od cistične fibroze i starijih od 18 godina. Da li bi to značilo da se lica mlađa od 18 godina nalaze u nepovoljnom položaju, u odnosu na lica koja su napunila 18 godina starosti”, zapitao se ombudsman.

Pokrajinski ombudsman skrenuo je pažnju na činjenicu da ustavne i zakonske odredbe nisu menjane godinama i da su bile poznate predstavnicima Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje kada su pre desetak dana najavili izmene pomenutog pravilnika.

“Zašto se onda izmene pravilnika tumače kao diskriminacija na osnovu starosti? Razloge, po svemu sudeći, ne treba tražiti u godinama teško bolesnih lica, nego u nemogućnosti države da, zbog nedostatka sredstava, snosi troškove njihovog lečenja u inostranstvu”, naveo je ombudsman.

Povod za reakciju ombudsmana bili su stavovi izrečeni u raspravi o izmenama pravilnika o lečenju u inostranstvu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga