Ombudsman: Ugroženo informisanje na manjinskim jezicima

Ugrožavanje rada RTV-a Evropa neće tolerisati

02. avg 2013

Zamenica pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović izjavila je danas da je zbog teške finansijske situacije u Radio televiziji Vojvodine (RTV) ugrožen rad redakcija koje informišu na jezicima nacionalnih manjina.

Vukašinovićeva je u razgovoru sa sa predstavnicima manjinskih redakcija ove medijske kuće istakla da je Srbija ratifikacijom Okvirne konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina i Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima preuzela niz obaveza u oblasti informisanja.

Ona je kazala da ukoliko bi se ukinulo informisanje na jezicima nacionalnih manjina ili se svelo na manju meru, ta činjenica bi morala biti uvrštena u predstojeće izveštaje Komitetu ministara Saveta Evrope, što bi, prema njenim rečima, imalo negativne posledice.

„Potrebno je da svi relevantni politički faktori u zemlji što pre pronađu održiv model finansiranja i funkcionisanja RTV-a, jer se na evropskom putu Srbije neće tolerisati neizvršavanje međunarodnim ugovorima preuzetih obaveza”, rekla je Vukašinović.

Pokrajinski ombudsman je ovom prilikom podsetio da je i Ustavom Srbije propisano da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati.

„Ugrožavanjem informisanja na jezicima nacionalnih manjina ne samo da se neće izvršiti preuzete obaveze iz navedenih međunarodnih dokumenata, već će se kršiti i Ustav Srbije”, doala je ona.

Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika RTV Atila Marton istakao je da su neke od najvećih problema manjinskih redakcija neodgovarajuća starosna struktura zaposlenih, politički pritisci, ali i pogrešno shvaćena uloga manjinskih medija zasnovana na shvatanju da oni služe isključivo za očuvanje kulturne tradicije nacionalnih zajednica.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga