Ombudsman: Ugrožena prava deteta u kampanji

Decu neprimereno koristiti tokom političkih kampanja čak i kada postoji izričit pristanak roditelja, jer to predstavlja zloupotrebu i kršenje prava deteta

17. apr 2012

Kancelarija vojvođanskog ombudsmana danas je upozorila da političari u jeku predizborne kampanje posećuju vrtiće, škole i druge ustanove za decu, a deca se pojavljuju i na javnim skupovima stranaka.

Uz podsećanje da se prilikom ovakvih događaja deca slikaju sa političarima ili na drugi način učestvuju u njihovim aktivnostima, pokrajinski ombudsman je ukazao na neprihvatljivost zloupotrebe dece u političkim kampanjama.

„Apelujemo na Republičku, Pokrajinsku i opštinske izborne komisije da utvrde pravila ponašanja političkih partija u političkim kampanjama u cilju zaštite prava i interesa dece i nađu način da sankcionišu neetičke aktivnosti stranaka kojima se prava dece nesumnjivo povređuju”, navodi se u saopštenju.

Ukazano je i na to da je decu neprimereno koristiti tokom političkih kampanja čak i kada imaju izričit pristanak roditelja, pogotovo decu u uzrastu kada ne razumeju šta ovakve aktivnosti znače, jer to predstavlja zloupotrebu i kršenje prava deteta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga