Ombudsman: Ugovor sa „Al Dahrom“ protivzakonit

U suprotnosti sa zakonima koji regulišu oblasti poljoprivrednog zemljišta i oduzetu imovinu

20. jan 2013

Pokrajinski ombudsman konstatovao je danas da da je međudržavni ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća arapske „Al Dahre“ i Vlade Srbije, odnosno Grada Beograda, u suprotnosti sa odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine.

Ombudsman smatra da bi realizacija ovog ugovora dovela u neravnopravan položaj domaća fizička odnosno pravna lica u odnosu na strano pravno lice.

„Zakonom o poljoprivrednom zemljištu propisano je da vlasnik poljoprivrednog zemljišta ne može biti strano fizičko, odnosno pravno lice i da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini ne može otuđivati“, navodi se u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana.

U saopštenju se takođe navodi da Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju zabranjuje otuđenja i opterećenja podržavljene imovine, koja je takođe predmet ovog ugovora.

„Od stupanja na snagu tog zakona imovina koja je oduzeta bivšim vlasnicima, a za koju je podneta prijava u skladu sa Zakonom o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine ne može biti predmet otuđivanja, hipoteke ili zaloge, do pravnosnažnog okončanja postupka po zahtevu za vraćanje. Akt otuđenja i opterećenja imovine koji je suprotan ovoj odredbi, jeste ništavan“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga