Ombudsman: U Srbiji često ima rasizma

Institucija Pokrajinskog ombudsmana upozorila je da smo u Srbiji često svedoci javnog ispoljavanja netrpeljivosti prema različitostima, posebno onima zasnovanim na nacionalnoj i verskoj pripadnosti, polu i rodnim ulogama ili stepenu invaliditeta

21. mar 2011

Institucija Pokrajinskog ombudsmana upozorila je da u Srbiji često ima javnog ispoljavanja rasizma i netrpeljivosti prema različitostima. „Često smo svedoci javnog ispoljavanja netrpeljivosti prema različitostima, posebno onima zasnovanim na nacionalnoj i verskoj pripadnosti, polu i rodnim ulogama ili stepenu invaliditeta”, navodi se u saopštenju za javnost, povodom Međunarodnog dana eliminisanja rasne diskriminacije.
Ocenjuje se da je usvajanjem Zakona o zabrani diskriminacije, Zakona o ravnopravnosti polova i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kao i osnivanjem institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, u Srbiji zaoukružen i obezbeđen dobar pravni i institucionalni okvir za eliminisanje svake vrste diskriminacije.
Pokrajinski ombudsman je istakao da je građane Srbije i Vojvodine potrebno na što više načina informisati o postojanju državnih organa i nezavisnih institucija koje su osnovane da bi im građani ukazivali na slučajeve kršenja ljudskih prava.
Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije obeležava se u znak sećanja na 69 osoba koje su ubijene tokom protesta protiv rasističke politike aparthejda u južnoafričkom gradu Šapervilu, 21. marta 1960. godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga