Ombudsman traži od inspekcije da kontroliše privatnike

Najviše su ugrožene žene koje rade u maloprodajnim objektima, kao i žene na trudničkom bolovanju ili na porodiljskom odsustvu

29. jan 2013

Institucija Pokrajinskog ombudsmana zatražila je danas da Inspekcija rada Južnobačkog okruga obavi nenajavljeni nadzor rada privatnih poslodavaca, kako bi se sprečila pojava neprijavljivanja zaposlenih na osiguranje.

Pokrajinski ombudsman je u saopštenju za javnost naveo da je na osnovu predstavki koje dobija od građana došao do saznanja da privatni poslodavci u velikoj meri ne poštuju obaveze koje se odnose na prijavu zaposlenih na osiguranje, uplatu doprinosa i isplatu zarada.

Ombudsman je naveo da su najviše ugrožene žene koje rade u maloprodajnim objektima, kao i žene na trudničkom bolovanju ili na porodiljskom odsustvu.

Pokrajinski ombudsman je precizirao da u takvim slučajevima savetuje građane da se obrate inspekciji i uverava ih da zbog toga neće trpeti negativne posledice. „Uprkos tome, retko se zaposleni odluče za podnošenje prijave inspekciji, u strahu da će izgubiti posao“, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga