- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ombudsman: Teško stanje u domovima za duševno obolela lica

Kancelarija pokrajinskog ombudsmana saopštila je danas da domovi za duševno obolela lica u Vojvodini rade pod otežanim uslovima, pre svega zbog nedostatka finansijskih sredstava i zbog nedovoljnog broja zaposlenih stručnjaka i drugog osoblja u njima.

Jedan od osnovnih problema u radu ovih ustanova je prenaseljenost pa je broj korisnika u njima trenutno za oko deset odsto veći od raspoloživih kapaciteta, navodi se u saopštenju za javnost pokrajinskog ombudsmana.

Dodaje se da nedovoljni kapaciteti ovih ustanova dovode do toga da duševno obolela lica i njihove porodice ne mogu da ostvare čitav niz zakonom garantovanih ljudskih prava u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

Navodi se da je uočen i nedovoljan broj zaposlenih socijalnih radnika, lekara opšte prakse, lekara specijalista, kao i drugog medicinskog osoblja i negovateljica, što utiče na kvalitet zadovoljavanja potreba korisnika i povećan stepen angažovanosti postojećeg osoblja.

Zbog problema sa neadekvatnim smeštajem, posebno kada su u pitanju teško pokretni ili nepokretni pacijenti, dešava se da je osoblje prinuđeno da te korisnike smešta u zajedničke prostorije sa prevelikim brojem kreveta, piše u saopštenju.

„Time se ne samo vređa ljudsko dostojanstvo korisnika, nego to predstavlja i realnu opasnost po njihovu bezbednost”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su uslovi za smeštaj korisnika u većini ovakvih objekata u Vojvodini neodgovarajući i ocenjuje da je neophodno adaptirati, sanirati ili rekonstruisati postojeće objekte ili neke njihove delove.

U saopštenju piše i da su korisnici sa statusom izbeglih i raseljenih lica, koji nemaju mogućnosti da pribave lična dokumenta, u višestruko nepovoljnijem položaju, jer ne mogu da ostvare sva prava iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, koja su  zagarantovana državljanima Srbije. 

„Uprkos svim navedenim poteškoćama, za redovno funkcionisanje ovih ustanova zaslužno je rukovodstvo domova i zaposleni, čiji entizujazam, motivisanost i zalaganje na radu često prevazilaze njihove redovne zadatke”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Kancelarije pokrajinskog ombudsmana obišli su domove za smeštaj duševno obolelih lica u Novom Bečeju, Starom Lecu i Čurugu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!