Ombudsman: Stranke zloupotrebljavaju škole i decu u kampanji

"Na taj način se krše prava dece, čija zaštita treba da bude primarni cilj i prioritet svakog odgovornog čoveka"

05. mar 2014

Institucija Pokrajinskog ombudsmana saopštila je danas da joj se od početka izborne kampanje obratio veći broj građana, roditelja dece, koji su ukazali na zloupotrebu dece i škole kao vaspitno-obrazovne ustanove u svrhu izborne kampanje, odnosno sprovođenja aktivnosti političkih stranaka.

Pokrajinski ombudsman apelovao je u saopštenju za javnost na sve aktere na političkoj sceni Srbije da ne koriste decu u svrhu političke promocije, kako van trajanja, tako i za vreme izborne kampanje.

„Zloupotreba dece u političke svrhe je apsolutno neprimerena i na taj način se krše prava dece, čija zaštita treba da bude primarni cilj i prioritet svakog odgovornog čoveka“, piše u saopštenju.

Ombudsman je pozvao sve političke stranke da što pre usvoje „Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba“ i tako pokažu iskrenu brigu za decu i njihova prava. Tim kodeksom se političke stranke, između ostalog, obavezuju da neće organizovati bilo kakvo političko i ideološko delovanje među maloletnicima.

Ombudsman je istakao da je potrebno da se u što skorije vreme zakonski jasno regulišu i definišu slučajevi zloupotrebe dece u političke svrhe, kao i da Republička izborna komisija utvrdi jasna pravila ponašanja političara i političkih stranaka u vezi sa učešćem dece u političkim aktivnostima.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga