Ombudsman: Stari u lošem položaju

U ustanovama za stare sistemski se krše ljudska prava

16. juna 2014

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman utvrdio je, nakon obilaska domova za stare u Vojvodini, da se ljudska prava starijih osoba u tim ustanovama sistemski krše po više osnova, a ugrožavaju ih i srodnici prisilnim smeštanjem.

Ombudsman je posete sproveo u privatnim domovima registrovanim kod nadležnog organa Pokrajine Vojvodine, a u okviru Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM).

Kako se navodi u izveštaju, čak i kada su teško pokretni, starija lica su smeštena na spratovima, najčešće privatnih kuća, domovi su ograđeni visokim ogradama i zaključani, nema dvorišta, pa su “doslovno lišeni slobode”.

Upozorava se da Centri za socijalni rad nisu upoznati sa postojanjem i kapacitetima privatnih domova, kao i da dolazi do zloupotreba, jer su njihovi zaposleni istovremeno i vlasnici neregistrovanih privatnih domova, što je ocenjeno kao sukob interesa.

Dodaje se da država ne sprovodi dovoljno kontrolu privatnih domova, a da Pokrajinski zaštitnik građana retko ima priliku da postupa po zalbama korisnika, jer se “ starija lica iz straha i nemoći ne usuđuju da se obrate za pomoć”.

“Dosadašnja praksa je pokazala da se za prava starijih i njihov boravak u domovima, javnost interesuje tek kada se desi incident, zlostavljanje, neuhranjenost, požar ili drugi događaji koji ugrožavaju živote”, navodi Ombudsman.

Apeluje se na Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju da efikasnije i aktivnije prate rad privatnih domova, i da dosledno sprovode odluke o zatvaranju onih koji nemaju dozvole za rad.

Prema podacima iz 2013. godine u Srbiji funkcioniše 48 državnih domova za stare, a pored registrovanih privatnih domova, funkcionišu i „ilegalni“ domovi čiji tačan broj i kapaciteti nisu poznati.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga