Ombudsman: Stanovništvo Srbije među pet najstarijih na svetu

Starije osobe osećaju stid zbog nedostojanstvenog života na društvenoj margini

30. sep 2016

Institucija Pokrajinskog ombudsmana upozorila je danas da se, prema podacima Ujedinjenih nacija tokom protekle decenije, stanovništvo Srbije ubraja među pet najstarijih na svetu, a projekcije Republičkog zavoda za statistiku u narednih 30 godina ukazuju na to da će se starenje stanovništva u Srbiji nastaviti.

“Ovom trendu doprineće i konstantni odlazak mlađih generacija, naročito radno sposobnog stanovništva u reproduktivnom dobu, iz sela u gradove ili u inostranstvo, te su procene da će do 2041. godine više od jedne četvrtine stanovništva naše zemlje činiti osobe starije od 65 godina, a posebno teška situacija biće u seoskim sredinama”, upozorio je Ombudsman povodom Međunarodnog dana starijih osoba, 1. oktobra.

Dodaje se da se najveći broj starijih osoba obraća Ombudsmanu u vezi sa ostvarivanjem prava u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i načinima na koje mogu da ostvare određene pogodnosti prilikom plaćanja komunalnih usluga, poreza i drugih dažbina.

“Njihova obraćanja i pritužbe ukazuju na izuzetno nizak nivo prihoda i težak materijalni položaj starijih osoba, od kojih je značajan broj onih koji su u situaciji da na različite načine – finansijski, čuvanjem dece i obavljanjem kućnih poslova, uzgojem živine i stoke, voća i povrća u okviru domaćinstva – doprinose kućnom budžetu svoje dece i unuka”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se starije osobe, bez obzira na težak položaj u kojem žive, retko obraćaju institucijama koje su nadležne za zaštitu i unapređenje ljudskih prava.

“Oni koji im se ipak obrate tvrde da su dugo razmišljali da li da to učine usled svojevrsnog stida zbog sopstvenog položaja. Zbog činjenice da su pogođeni siromaštvom i nemogućnošću da podmire nekada i svoje osnovne potrebe, pa čak i nasiljem u porodici, koje je u našem društvu još uvek svojevrsna tabu tema, značajan broj starijih osoba svoj društveni položaj i uslove života smatra teškim, lošim, pa čak i sramotnim”, piše u saopštenju.

Navodi se da pritužbe sa kojima se starije osobe obraćaju instituciji Pokrajinskog zaštitnika građana, kao i posete manjim naseljenim mestima u seoskim sredinama u kojima ova populacija predstavlja većinu, nedvosmisleno ukazuju na to da značajan broj njih vodi “nedostojanstven život na društvenoj margini”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga