Ombudsman: Sloboda medija još uvek neostvarena vrednost

Rejting Srbije u oblasti medijskih sloboda u konstantnom je padu i još uvek predstavlja neostvarenu vrednost, ocenila je Kancelarija vojvođanskog ombudsmana

29. apr 2011

Rejting Srbije u oblasti medijskih sloboda u konstantnom je padu i još uvek predstavlja neostvarenu vrednost, ocenila je Kancelarija vojvođanskog ombudsmana uoči Međunarodnog dana slobode medija koji se obeležava 3. maja.
Kako se navodi u saopštenju za javnost, problemi političke i ekonomske nezavinosti medija koja je u direktnoj vezi sa njihovom slobodom, treba da se reše reformom medijskog sektora uključujući sve aktere medijske scene ali i medijsku publiku.
“Rešenja za ova i druga važna pitanja mora da ponudi medijska strategija Srbije u vidu sistemskih rešenja. Na taj način, stvorili bi se uslovi za uređenje medijske sfere, čime bi se doprinelo jačanju i zaštiti slobode medija kao najviše vrednosti”, piše u saopštenju.
Dodaje se da je uporedo sa ovim dokumentom, potrebno kontinuirano afirmisati etičke principe koji moraju biti u skladu sa zaštitom ljudskih prava.
Kancelarija vojvođanskog ombudsmana je podsetila na poslednji izveštaj Evropske federacije novinara o slobodi medija, u kojem se navodi da u Srbiji medijsku slobodu ugrožavaju nedovoljna bezbednost novinara, loša ekonomska situacija u medijima, loši odnosi između novinara, njihovih poslodavaca ili političara, loš dijalog između profesionalaca, njihovih menadžera i političke elite.
U saopštenju se podseća i na rezultate istraživanja „Manjinski mediji u Vojvodini“ iz  2010. godine, koji ukazuju na to da su mediji veoma često izloženi pritiscima, koji pre svega, proizlaze iz jakih političkih krugova i različitih centara moći, da su ekomomski i politički zavisni i da su uslovi za rad gotovo nemogući.
“Ugrožavanju slobode medija doprinosi i izmenjeni Zakon o informisanju koji svojim visokim i drakonskim kaznama predstavlja pretnju novinarima i na posredan način dovodi do (auto)cenzure. Na taj način direktno se onemogućava istinito, pravovremeno i profesionalno izveštavanje”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Terapija
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga