Ombudsman: RTV pretplata je obavezna

Ne nasedajte na savete da nije obavezno plaćati RTV pretplatu!

08. feb 2012

Institucija Pokrajinskog ombudmana upozorila je danas građane da ne slušaju savete u kojima se obveznici plaćanja radio-televizijske pretplate pozivaju da ne primaju sudske pošiljke, kao i savete onih koji im kažu da nema osnova za plaćanje RTV pretplate.

“Na taj način, građani se dovode u zabludu, usled čega može doći do propuštanja korišćenja prava na efikasno pravno sredstvo i drugih negativnih posledica koje iz toga proizlaze”, piše u saopštenju ombudsmana.

Dodaje se da su obaveza plaćanja RTV pretplate, kao i visina, način plaćanja i oslobađanje od obaveze plaćanja utvrđeni Zakonom o radio-difuziji.

Nasuprot prisutnim navodima u javnosti, Ustavni sud nije proglasio neustavnim odredbe Zakona o radio-difuziji koje se odnose na RTV, a građani su obavezni da pretplatu izmiruju na vreme, jer ih u suprotnom Radio-televizija Srbije može tužiti, piše u saopštenju.

Dodaje se da ukoliko građanin koji duguje sredstva za RTV pretplatu propusti sve rokove da reguliše svoju obavezu po prispeloj tužbi, rešenje postaje pravnosnažno i može se pristupiti prinudnom izvršenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga