Ombudsman: Rešiti pitanje objekata u lošem stanju

Odlaganje rešavanja pitanja ovakvih objekata šteti i javnom interesu

04. feb 2015

U Novom Sadu postoje brojni napušteni građevinski objekti čije privođenje nameni nije moguće zbog dugotrajnih postupaka u vezi sa nerešenim imovinsko pravnim odnosima i koji, zbog lošeg stanja u kom se nalaze, predstavljaju opasnost po zdravlje i život građana, ukazano je danas u saopštenju Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana.

„Pokrajinskom zaštitniku građana – ombudsmanu se 26. januara 2015. godine u ime Skupštine stanara nekoliko zgrada u Ulici Alekse Šantića obratio I. B. iz Novog Sada. Stanari se žale na to da su im ljudska prava ugrožena zbog toga što stanuju u blizini napuštenog i nebezbednog stambeno-poslovnog objekta. Objekat o kome je reč izgrađen je 1993. godine, ali ni do danas nije useljen, niti je u međuvremenu održavan. Osim što sa njega otpadaju delovi fasade i time narušavaju bezbednost građana, ovaj objekat se koristi i kao javni toalet, usled čega dolazi do izlivanja otpadnih sadržaja na javnu površinu“, piše u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana.

U objektu se, dodaje se, nakupila i znatna količina smeća, praktično mala deponija, sa koje se šire neprijatni mirisi, a koja predstavlja i mogući izvor zaraze. Oko objekta se nalaze otvoreni, nezaštićeni šahtovi koji predstavljaju opasnost za sve prolaznike, a naročito za decu koja pohađaju registrovanu predškolsku ustanovu u njegovoj neposrednoj blizini.

Postupajući u okviru svojih ovlašćenja da prikuplja informacije o primeni zakona i drugih propisa iz oblasti ljudskih prava i da obaveštava nadležne organe i širu javnost o kršenju ljudskih prava, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman uputio je zahtev Gradskoj upravi za inspekcijske poslove Novog Sada za dostavljanje informacija o tome koje mere su preduzete od strane Građevinske i Komunalne inspekcije i Komunalne policije u cilju uklanjanja uočenih nepravilnosti. Da li je u radu organa Gradske uprave došlo do propusta Ombudsman će moći da utvrdi tek nakon dobijanja izjašnjenja nadležnih organa, navodi se u saopštenju.

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman ukazao je i na to da odlaganje rešavanja pitanja ovakvih objekata, odnosno odugovlačenje postupaka u vezi sa njima šteti i javnom interesu, a što se, između ostalih, ogleda i na primeru Radničkog univerziteta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga