Ombudsman: Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici

Samo za godinu dana u Vojvodini u porodičnom nasilju ubijeno 20 žena

14. maj 2013

Brој priјаvlјеnih slučајеvа nаsilја u pоrоdici u Vojvodini raste iz gоdinе u gоdinu, аli sе uоčаvа i da sve nadležne instituciјe izriču, odnosno primеnjuјu mаhоm blаžе mеrе i kаznе, iako je samo za godinu dana u Vojvodini u porodičnom nasilju ubijeno 20 žena, saopštio je danas Pokrajinski ombudsman.

U 2012. godini zabeleženo je više hiljada zahteva za pružanjem policijske intervencije radi zaštite od nasilja u porodici u Vojvodini. Najveći broj žrtava su žene, dok je broj muškaraca žrtava tri puta manji, navodi se u saopštenju, povodom obeležavanja Međunarodnog dana porodice, 15. maja.

Dodaje se da najveći broj žrtava čine osobe starosti između 18 i 60 godina, a bilo je i više od stotinu žrtava starijih od 60 godina.

Nasilja u porodici nisu pošteđena ni deca do 14 godina, kao ni tinejdžeri starosti između 14 i 18 godina, dok je u dva slučaja žrtva nasilja bila osoba sa invaliditetom, piše u saopštenju.

„Neophodno je još veće angažovanje i uspostavljanje nulte tolerancije prema nasilju u porodici, dosledno poštovanje zakona i propisa o zabrani nasilja i zaštiti žrtava porodičnog nasilja, kao i rada na unapređenju porodičnih odnosa, upravo zbog zaštite njenih najranjivijih članova, žena, starijih i dece“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga