Ombudsman: Produžiti rok i poštovati dostojanstvo građana

Kancelarija vojvođanskog ombudsmana preporučila je Agenciji za privatizaciju Srbije da građanima koji imaju pr…

26. jan 2009

Kancelarija vojvođanskog ombudsmana preporučila je Agenciji za privatizaciju Srbije da građanima koji imaju pravo na besplatne akcije, a nisu pronađeni u evidenciji MUP Srbije, produži rok za dostavljanje uverenja o državljanstvu.
Kako je navedeno u saopštenju Kancelarije ombudsmana, zahtev je većini građana upućen ili je stigao u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, a u obaveštenju je odtsavljen rok od 15 dana za dostavljenje uverenja.
„Imajući u vidu da su zahtevi već poslati, Agenciji za privatizaciju uputili smo preporuku da se rok za dostavljanje uverenja o državljanstvu produži na minimum dva meseca od dana dostavljanja zahteva stranci, kako bi građani mogli da ispune ovaj zahtev i kako im iz administrativnih razloga ne bi bilo uskraćeno pravo na sticanje besplatnih akcija“, nevedeno je u saopštenju ombudsmana.
Kancelarija ombudsmana je skrenula pažnju da je Agencija tokom javne kampanje uveravala građane da je ceo postupak upisa prava na akcije besplatan, što se upućivanjem ovog zahteva pokazalo netačnim, jer su građani za uverenja o državljanstvu i slanje preporučenom pošiljkom morali da plate taksu i cenu usluge.
„Uredba o postupku i načinu evidencije građana koji imaju pravo na novčanu naknadu i na prenos akcija bez naknade i Zakon o pravu na besplatne akcije ne predviđaju mogućnost da za neke građane neće biti moguće proveriti validnost podataka u ličnim kartama, odnosno da će se od njih naknadno tražiti i uverenje o državljanstvu“, upozorila je Kancelarija ombudsmana.
Takođe, Kancelarija ombudsmana je upozorila Agenciju za privatizaciju i da je objavljivanje ličnih podataka na spisku osoba koje nisu stekle pravo na besplatne akcije u dnevnoj štampi protivno Ustavu Srbije.
„U članu 42. Ustava navodi se da je prema važećim zakonskim propisima objavljivanje jedinstvenog matičog broja građana (JMBG) bilo izlišno. Objavljivanjem JMBG-a građana Agencija je ugrozila privatnost osoba time što je pomenute podatke učinila podložnima zloupotrebi“, navedeno je u saopštenju pokrajinskog ombudsmana.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga