Ombudsman: Problemi sa upotrebom maternjeg jezika u Srbiji

Danas se u svetu govori oko 6.000 jezika, a prognoze stručnjaka su da će do kraja ovog veka više od polovine njih odumreti

20. feb 2016

Institucija Pokrajinskog ombudsmana upozorila je danas da izučavanje srpskog jezika kao nematernjeg u Srbiji još uvek nije adekvatno rešeno.

“Ovakvo stanje, zajedno sa činjenicom da se u Vojvodini i Srbiji izuzetno retko vode upravni, a još ređe ili gotovo nikada sudski postupci na jezicima u službenoj upotrebi, posebno je pogubno u sredinama u kojima pripadnici nacionalnih manjina žive u većem broju”, piše u saopštenju povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Ocenjuje se da s ena taj način maternji jezici, umesto da podstiču i unapređuju jezičku i kulturnu raznolikost i višejezičnost, pretvaraju u svoju suprotnost i u sredstvo otuđenja i podvajanja među kulturama i narodima.

Ovogodišnji Međunarodni dan maternjeg jezika obeležava se pod sloganom „Kvalitetno obrazovanje, jezici nastave i rezultati obrazovanja”.

Danas se u svetu govori oko 6.000 jezika, a prognoze stručnjaka su da će do kraja ovog veka više od polovine njih odumreti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga