Ombudsman poziva učesnike izbornog procesa na odgovornost i toleranciju

"Ukoliko su tvrdnje o pripremi haosa netačne, zaštitnik građana poziva nadležne da pokrenu postupak protiv onih koji su ih plasirali u javnosti i nepotrebno uznemirili građane"

13. mar 2017

Vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković apelovao je danas sve na aktere u izbornom procesu, kao i na građane, na maksimalnu odgovornost i toleranciju, poštovanje izbornih propisa kako bi prava građana u potpunosti bila ostvarena u demokratskoj atmosferi.

U saopštenju posebno je upozoreno na tvrdnje pojedinih aktera javnog i političkog života o navodnoj pripremi haosa i nemira u toku izborne noći i pozvao tužilaštvo da ispita tačnost tih tvrdnji.

„Ukoliko su tvrdnje netačne, zaštitnik građana poziva nadležne da pokrenu postupak protiv onih koji su ih plasirali u javnosti i nepotrebno uznemirili građane“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je potrebno, ukoliko nadležni organi već imaju podatke o mogućim scenarijima prekrajanja izborne volje građana i nasilju koje će uslediti nakon objavljivanja rezultata, utvrditi kako je došlo do „curenja informacija“ u medijima i sankcionisati one koji su za to odgovorni.

„Bilo kakvo izazivanje ekscesa i uznemiravanja javnosti, produbljivanje mržnje, kao i otvoreno agresivno i nasilničko ponašanje prema neistomišljenicima u toku izbornog procesa, opasno je i štetno ne samo po političke aktere, već za društvo u celini“, kazao je Miloš Janković.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga