Ombudsman: Povećana smrtnost u Domu za lica ometena u razvoju

U periodu od 2010. do 2014. godine u ovom domu preminulo je ukupno 70 korisnika

27. feb 2015

Poslednja poseta Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana Domu za lica ometena u razvoju „Othon“ u Staroj Moravici pokazala je da se smrtnost korisnika i korisnica tokom poslednjih godina povećala, saopšteno je danas iz te institucije.

U saopštenju se upozorava da pojedini korisnici u izolaciji borave još od 2011. godine, bez izgleda ili jasne namere nadležnih da se njihova situacija u dogledno vreme promeni.

Kako se navodi, zamenik pokrajinskog zaštitnika građana Stevan Arambašić ustanovio je prilikom nedavne posete Domu u Staroj Moravici da je smrtnost korisnika tokom prošle godine gotovo trostruko povećana u odnosu na 2013. godinu. U periodu od 2010. do 2014. godine u ovom domu preminulo je ukupno 70 korisnika, od kojih njih 23 prošle, a njih devet tokom 2013. godine.

Arambašić je utvrdio da je najveća stopa smrtnosti među muškarcima uzrasta od 18 do 65 godina starosti. U saopštenju se dodaje da zaposleni ovu činjenicu ocenjuju zabrinjavajućom budući da se ona ne može opravdati starosnom dobi korisnika, niti njihovom dijagnozom, odnosno prirodom bolesti zbog koje su smešteni u dom.

Zbog takvog stanja, Pokrajinski zaštitnik građana je od Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja Republike Srbije zatražio detaljan nadzor nad pružanjem zdravstvene zaštite u ovom Domu, u kojem su smeštene osobe koje nemaju porodicu ili se porodica o njima, iz nekog razloga, ne stara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga