- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ombudsman: Potrošači i dalje nezaštićeni

Institucija Pokrajinskog ombudsmana navela je danas da je primila veliki broj predstavki građana povodom kršenja njihovih potrošačkih prava i ocenila da su prava potrošača u Srbiji i dalje nezaštićena a Zakon o zaštiti potrošača ne može da se sprovede.

Ombudsman je u saopštenju za javnost povodom Međunarodnog dana prava potrošača naveo da su primili veliki broj predstavki potrošača koje se tiču komunalnih delatnosti, snabdevanja električnom energijom, prirodnim gasom i slično.

Žalbe građana uglavnom se odnose na onemogućen ili otežan pristup uslugama, nezadovoljavajući obim i kvalitet pruženih usluga, zloupotrebu faktičkog monopolskog položaja javnih preduzeća u obavljanju određenih delatnosti, nedovoljne ažurnosti, fleksibilnosti i transparentnosti u postupanju sa građanima, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da se Zakon o zaštiti potrošača krši, odnosno da taj zakon praktično ne može da se sprovede u praksi jer nisu doneti odgovarajući podzakonski akti kojima bi se zakon razradio.

Međunarodni dan prava potrošača ustanovile su Ujedinjene Nacije 15. marta 1983. godine, s ciljem promovisanje osnovnih prava svih potrošača i protiv zloupotrebe tržišta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!