Ombudsman: Potrebne nove mere za osnaživanje porodice

Međunarodni dan porodice

14. maja 2016

Institucija Pokrajinskog ombudsmana ocenila je danas da su potrebne “konkretne i korenite” promene u svim segmentima društvenog života koje će biti usmerene na osnaživanje roditelja i radno sposobnih članova porodice.

Neke od mera su uvođenje fleksibilnog radnog vremena, pružanje podrške roditeljima u obezbeđivanju odgovarajuće nege i zdravog razvoja njihove dece, promovisanje većeg stepena uključivanja očeva u brigu o deci i ravnopravnog učešća muškaraca i žena u porodičnim obavezama, navodi se u saopštenju za javnost povodom Međunarodnog dana porodice.

Ocenjuje se da postojeće mere za poboljšanje materijalnog položaja porodica s decom nisu značajnije doprinele osnaživanju porodice, niti ublažile ekonomsku i psihološku cenu roditeljstva.

Dodaje se da se pogoršanje celokupne socijalne situacije stanovništva i povećanja siromaštva u Srbiji odrazilo i na zadovoljavanje osnovnih egzistencijalnih potreba porodice, zatim na ostvarivanje prava na kvalitetnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje i rad, pa sve do činjenice da i zaposleni roditelji teško uspevaju da usklade svoje porodične i profesionalne obaveze.

Ove okolnosti pogađaju sve članove porodice, a naročito decu, žene i starije osobe. Izazovi su utoliko veći ukoliko je reč o samohranim i jednoroditeljskim porodicama, kao i staračkim domaćinstvima, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga