Ombudsman: Posao preči od prava zaposlenih

Kancelarija vojvođanskog ombudsmana saopštila je u susret Međunarodnom prazniku rada da je veliki broj osoba u Vojvodini primoran da radi na crno, među kojima je najviše mladih, nekvalifikovanih radnika i žena

29. apr 2011

Kancelarija vojvođanskog ombudsmana saopštila je u susret Međunarodnom prazniku rada da je veliki broj osoba u Vojvodini primoran da radi na crno, među kojima je najviše mladih, nekvalifikovanih radnika i žena.
Kako se navodi u saopštenju, zaposleni u Vojvodini najčešće se žale ombudsmanu na svoje poslodavce zbog neuplaćivanja doprinosa ili na zloupotrebu zakonskih odredbi koje regulišu rad na određeno vreme i angažovanje na privremenim i povremenim poslovima.
“Bez obzira na to da li su u radnom odnosu na neodređeno ili određeno vreme ili rade na crno, ionako male zarade se zaposlenima isplaćuju neredovno. Uz to, zapoelsni koji nemaju regulisan radni status ne mogu da ostvare ni svoja prava iz oblasti zdravstvenog, penzijskog i invalidskog osiguranja”, ocenjuje ombudsman.
Kako se navodi, zaposleni se u strahu od gubitka posla ustručavaju da nadležnim organima prijavljuju kršenje prava iz radnog odnosa i veoma retko se odlučuju na pokretanje radnih sporova.
“Razlog za to je što sudski postupci dugo traju, što zaposleni nemaju sredstava za plaćanje advokatskih usluga ili zbog toga što se pojedine presude u korist zaposlenih ne mogu izvršiti usled gašenja firmi u kojima su bili zaposleni”, piše u saopštenju.
Kancelarija ombudsmana je navela i da institucionalni mehanizmi kojima država obezbeđuje zaštitu prava zaposlenih još uvek ne obezbeđuju dosledno strovođenje zakona u ovoj oblasti.
Takođe se navodi da se ombudsmanu na kršenje prava u oblasti zapošljavanja i radnih odnosa više žale žene nego muškarci, koje tvrde da su diskriminisane već prilikom prijavljivanja na oglase za posao i razgovora za prijem u radni odnos.
Precizira se da poslodavci žene diskriminišu i propisivanjem ili postavljanjem nezakonitih uslova za zasnivanje radnog odnosa, kao i na osnovu njihovog porodičnog ili bračnog statusa.
“Usled nedosledne primene propisa i nedovoljne zaštićenosti na tržištu rada neposrednu ili posrednu diskriminaciju u ovoj sferi doživljavaju i trudnice i porodilje, kako od strane privatnih poslodavaca, tako i od organa uprave”, saopštila je Kancelarija vojvođanskog ombudsmana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga