Ombudsman: Porodično nasilje u Vojvodini u porastu

"Nadležne institucije i organi nastavljaju sa izricanjem najblažih sankcija počiniocima”

15. nov 2016

Institucija Pokrajinskog ombudsmana saopštila je danas da Skupština Srbije treba ne samo da usvoji Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici, nego ga i uskladiti sa Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici, a potom ga i dosledno primenjivati.

“Rezultati istraživanja sprovedenih tokom proteklih devet godina ukazuju na to da je u Vojvodini broj registrovanih slučajeva nasilja u porodici konstantno u porastu. Međutim, nadležne institucije i organi nastavljaju sa izricanjem najblažih sankcija počiniocima”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su praksa i pristup institucija rešavanju problema porodičnog nasilja nedovoljno usaglašeni, a u državnim i pokrajinskim institucijama još uvek ne postoje ujednačene, kontinuirane i sistematične baze podataka i evidencije o slučajevima nasilja u porodici, koje bi omogućile sveobuhvatno sagledavanje i praćenje ovog problema.

Navodi se da zbog nasilja u porodici najviše trpe žene, deca i stare osobe i dodaje da institucije imaju obavezu da preduzimaju sve zakonom predviđene mere da ih zaštite.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga