Ombudsman pokrenuo istragu zbog premlaćivanja romskog dečaka

Romskog dečaka iz sedmog razreda OŠ "Karađorđe", koji je držao srpsku zastavu, pretukla je grupa osmaka, koja mu je rekla da on nema pravo da nosi tu zastavu zato što je "Ciganin"

14. juna 2017

Zaštitnik građana će sprovesti kontrolu i postupiti po pritužbi povodom nasilja nad romskim dečakom u OŠ „Karađorđe“, naveo je za Danas zamenik zaštitnika građana Robert Sepi, dok iz te škole saznajemo da je slučaj prijavljen i da je policija izvršila uviđaj.

Romskog dečaka iz sedmog razreda OŠ „Karađorđe“, koji je držao srpsku zastavu, pretukla je grupa osmaka, koja mu je rekla da on nema pravo da nosi tu zastavu zato što je „Ciganin“.

Ovo nasilje je osudio Nenad Ivanišević, predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade uključivanja Roma i Romkinja u Srbiji.

– Mi nismo narod koji je rasno netrpeljiv. Kroz istoriju smo to i pokazali. Srbija je uvek bila humana i gostoprimljiva zemlja. Ovakvi pojedinačni slučajevi su za svaku osudu, ali isto tako ovakvi slučajevi su nam pokazatelj da moramo svoju decu svakodnevno da učimo da budu ljudi, jer je to podjednako važno, kao i to da budu odlični đaci“, naveo je Ivanišević u saopštenju Ministarstva za rad i socijalna pitanja, u kojem je državni sekretar.

Na ovaj incident reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja očekuje od nadležnih hitno reagovanje.

– Zabrinjava činjenica da se nasilje dogodilo u školi, jer je upravo to mesto gde deca treba da se uče vrednostima tolerancije i prihvatanja različitosti, ističe Janković i podseća da svaki građanin ili građanka koji smatraju da su pretrpeli diskriminaciju po bilo kom osnovu, mogu da podnesu pritužbu Povereniku.

Psihološkinja iz Asocijacije Familia Branka Radojević ističe za Danas da većina romske dece raste u jezivim uslovima razvoja i da je za njih pravi poduhvat samo da se upišu u školu, „da bi onda kroz školovanje bili izloženi diskriminaciji i maltretiranju“. Zato je, kaže ona, najpre ovom dečaku koga su maltretirali neophodna podrška. Međutim, ona smatra da nije romska pripadnost bila presudna u ovom slučaju, „već su deca bila vođena siledžijskim motivima i jednostavno su tražila da se iskale na nekog ko je slabiji“, i dodaje da mržnja na rasnoj osnovi nije urođena, nego su to preneti stavovi odraslih.

– Tu dolazimo do suštinskog problema te dece, čije je nasilničko ponašanje pokazatelj da su ona verovatno iz disfunkcionalnih porodica, gde nema dovoljno ljubavi, odnosno porodica u kojoj neka frustracija postoji, i da se tom decom ozbiljno moramo baviti, kaže Radojević.

Problem je, međutim, što škole redovno prećutkuju kad se dogodi nasilje, pa su ovakvi incidenti delom i zbog toga sve češći.

– Škole, nažalost, nikad ne reaguju, ali je to zato što nisu obučene za postupanje u takvim situacijama, što znači da je to sistemski problem, kaže Radojević. Prema njenim rečima, škola bi morala da zajedno s policijom uputi decu koja su počinila nasilje u centar za socijalni rad, jer je važno da se ona identifikuju i da im se pruži stručna pomoć.

– Treba najpre utvrditi ko je kolovođa među tim osmacima koji su tukli dečaka, jer se incident u školskom dvorištu dogodio s predumišljajem, i on može sutradan organizovati neku drugu grupu i počiniti nasilje koje će imati smrtan ishod. Zato je ovde veoma važno uključiti centar za socijalni rad i raditi s tom decom dok nije kasno, naglašava Radojević.

Naša sagovornica istovremeno nudi roditeljima ove dece koja su učestvovala u tuči besplatnu stručnu pomoć u Asocijaciji Familia.

(M. M. Stevanović, Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga