- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ombudsman: Podići nivo zdravstvene zaštite

Institucija Pokrajinskog ombudsmana zatražila je danas od svih nadležnih institucija da doprinesu podizanju stepena zdravstvene zaštite, kako Srbija ne bi ostala na ponižavajućem poslednjem mestu u Evropi prema oceni stanja zdravstvenih sistema.

Ombudsman je u saopštenju za javnost naveo da se zdravstvena zaštita ubraja u najznačajnije oblasti zaštite ljudskih prava pa samim tim rešavanje problema u ovoj oblasti ima prioritetan značaj.

Pokrajinski ombudsman je naveo da je u septembru 2011. uputio preporuke nadležnim zdravstvenim institucijama, nakon istraživanja „Zaštitnici pacijentovih prava u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Vojvodine”, i naveo da se niko nije odazvao pozivu da izveštaj razmotre i da daju svoje predloge mera i aktivnosti.

Evropskom parlamentu su nedavno predstavljeni podaci Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, odnosno izveštaja o stanju zdravstvenih sistema evropskih zemalja u 2012. godini, prema kojima se Srbija po pitanju stanja u oblasti zdravstene zaštite nalazi na poslednjem mestu.

Srbija je ocenjena sa 451 od mogućih 1.000 bodova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!