Ombudsman: Podići nivo zdravstvene zaštite

Ombudsmanove preporuke niko nije ispoštovao u zemlji Srbiji, koja je na poslednjem mestu po nivou zdravstvene zaštite stanovništva

21. maja 2012

Institucija Pokrajinskog ombudsmana zatražila je danas od svih nadležnih institucija da doprinesu podizanju stepena zdravstvene zaštite, kako Srbija ne bi ostala na ponižavajućem poslednjem mestu u Evropi prema oceni stanja zdravstvenih sistema.

Ombudsman je u saopštenju za javnost naveo da se zdravstvena zaštita ubraja u najznačajnije oblasti zaštite ljudskih prava pa samim tim rešavanje problema u ovoj oblasti ima prioritetan značaj.

Pokrajinski ombudsman je naveo da je u septembru 2011. uputio preporuke nadležnim zdravstvenim institucijama, nakon istraživanja „Zaštitnici pacijentovih prava u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Vojvodine”, i naveo da se niko nije odazvao pozivu da izveštaj razmotre i da daju svoje predloge mera i aktivnosti.

Evropskom parlamentu su nedavno predstavljeni podaci Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, odnosno izveštaja o stanju zdravstvenih sistema evropskih zemalja u 2012. godini, prema kojima se Srbija po pitanju stanja u oblasti zdravstene zaštite nalazi na poslednjem mestu.

Srbija je ocenjena sa 451 od mogućih 1.000 bodova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga