Ombudsman: Ozbiljno shvatati prijave žrtava porodičnog nasilja

Nasilje nad ženama često se toleriše, što doprinosi tome da se žrtve osećaju usamljeno i bespomoćno.

24. nov 2015

Ove godine u porodičnom nasilju ubijeno je više desetina žena, a tokom prošle godine u Vojvodini je policija intervenisala u više od 7.000 slučajeva nasilja u porodici u kojima su najčešće žrtve bile žene, a počinioci njihovi sadašnji ili bivši partneri, saopštila je danas Institucija Pokrajinskog ombudsmana.

U saopštenju se ocenjuje da institucije, osim fizičkog, ne prepoznaju druge oblike nasilja u dovoljnoj meri i navodi da policija češće nego ranije podnosi krivične prijave, ali još uvek najviše – u 80 odsto slučajeva – koristi meru upozorenja.

“Sama izjava ili prijava žrtve nasilja ne vrednuje se dovoljno ozbiljno, ukoliko sam nasilnik ne potvrdi navode žrtve, tako da policija traži čvrste dokaze za postojanje nasilja da bi ga prijavila, iako je za prijavu dovoljno i saznanje o postojanju nasilja, a ne utvrđeno nasilje”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ima i napretka u toj oblasti pa tužilaštva koriste nalaz i mišljenje centra za socijalni rad kao dokazno sredstvo, a sudovi to prihvataju.

“Međutim, primena zaštitnih mera je nedovoljna, a o čemu svedoče podaci prema kojima su sudovi na teritoriji Vojvodine prošle godine izrekli samo 156 mera zaštite, od kojih 39 odsto čini zabrana daljeg uznemiravanja člana porodice, 28 odsto su mere zabrane približavanja na određenoj udaljenosti, a 25 odsto mere zabrane pristupa u prostor oko mesta stanovanja ili mesta rada člana porodice. Nije izdat nijedan nalog za useljenje, a za iseljenje je izdato samo 13 naloga”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da se u praksi nasilje nad ženama često toleriše, što doprinosi tome da se žrtve osećaju usamljeno i bespomoćno.

“Ignorisanjem i tolerisanjem, kao i blagom kaznenom politikom prema počiniocima nasilja nad ženama i u porodici šalje se poruka da je ono legitimno i prihvatljivo”, piše u saopštenju.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se sutra, a od sutra započinje i akcija „Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja prema ženama”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga