Ombudsman: Otežano ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu

Deca i žene najteže ostvarivali pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu

06. apr 2016

Pokrajinski ombudsman saopštio je danas da su tokom prošle godine pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, koja bi kao tekovina savremenog društva, trebalo da bude jednako dostupna svima, najteže ostvarivale dve ranjive društvene grupe – deca i žene.

U saopštenju vojvođanskog ombudsmana se navodi da pritužbe građana na rad zdravstvenih i socijalno-zdravstvenih ustanova, ali i podaci koje te ustanove dostavljaju Pokrajinskom zaštitniku građana, ukazuju da je ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu u Vojvodini otežano.

„Zdravstvenim ustanovama nedostaje lekara, naročito specijalista, medicinskog osoblja, kao i prostora, opreme i novca za rad u skladu sa savremenim zahtevima struke. Među najdeficitarnije specijaliste, naročito u vangradskim sredinama, spadaju pedijatri i ginekolozi, a zbog loših uslova rada i malih primanja osoblje zdravstvenih i socijalnih ustanova, pogotovo ono koje već ima radnog iskustva, sve češće se odlučuje na odlazak u inostranstvo“, piše u saopštenju.

U njemu se ocenjuje da je posledica takvog stanja preopterećenost zdravstvenih ustanova.

„Zbog toga u nastojanju da se smanji broj građana kojima se pruža usluga, odnosno čije bi se osiguranje i lečenje finansiralo iz budžetskih sredstava često pribegavaju restriktivnom tumačenju propisa“, ističe se u saopštenju.

Pokrajinski ombudsman je dodao i da takav pristup u očima korisnika ostavlja utisak neorganizovanosti i selektivnosti u pružanju usluga, a da se na neke preglede čeka i po nekoliko meseci.

Istraživanje Pokrajinskog ombudsmana je pokazalo i da se građani retko obraćaju lokalnim zaštitnicima prava pacijenata, te da građani nisu dovoljno informisani o funkcionisanju zdravstvenog sistema.

„Povodom 7. aprila, Svetskog dana zdravlja, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman naglašava da se pravo na zdravlje ostvaruje poštujući načela dostupnosti, pristupačnosti, prihvatljivosti i odgovarajućeg standarda zdravstvene zaštite. To podrazumeva svrsishodno i pravovremeno davanje i
traženje informacija i usluga, fizički i novčano dostupnih svima bez diskriminacije“, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga