- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ombudsman: Opasne podele

Ombudsman Saš Janković upozorio je da je, ogromna odgovornost onih koji građane nasiljem, mržnjom i predrasudama dele na „patriote i izdajnike, normalne i bolesne, pravoverne i krivoverne, naše i tuđe“.

„Vandalizam u kulturnom centru u Novom Sadu, nasilje u Temerinu, poziv na likvidaciju Nezavisnog udruženja novinara Srbije, pojačana napetost u vezi Parade ponosa i tenzije u Sandžaku neke su od pojava koje govore o visokim unutardruštvenim napetostima“, navodi se u saopštenju ombudsmana Saše Jankovića.

Ombudsman je podsetio da svako ko toleriše, podstiče i sprovodi akte mržnje i netolerancije prema pripadnicima druge društvene grupe treba da zna da time ne samo da krši prava članova te grupe, već i da slabi snagu svoje zemlje. „Činjenica da se na Kosovu i Metohiji u dužem periodu krše elementarna ljudska prava manjinskog stanovništva i druga dešavanja u vezi sa tom pokrajinom izazovi su koje će svaka zajednica, pa i naša, lakše da prebrodi ako je ujedinjena u poštovanju različitosti, a ne podeljena u netrpeljivosti“, naveo je  Janković.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!