Ombudsman: Obnavljaju se fašističke ideje

Sećanje na Kristalnu noć, koja se uvek može ponoviti

08. nov 2011

Pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih upozorila je danas da se, delovanjem raznih grupa i organizacija, u društvu obnavljaju nacističke ideje i pozvala na pravovremeno reagovanje u odbrani temeljnih ljudskih prava.
U saopštenju povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembra, ta pokrajinska institucija je istakla da posebno uznemiruje to što nacističke ideje nalaze plodno tlo među mladim ljudima.

Kako je dugogodišnja politička, ekonomska i kriza identiteta doprinela da se u društvu smanji otpornost na te ideje, pokrajinski ombudsman zahteva doslednu primenu zakona, efikasnu i pravovremenu reakciju državnih organa u odbrani temeljnih društvenih vrednosti. Svaka neodlučnost u odbrani ljudskih prava i dostojanstva svakog pojedinca stvara prostor za širenje netolerancije, ksenofobije, antisemitizma, rasizma i svake druge vrste netrpeljivosti, navedeno je u saopštenju.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma ustanovljen je u znak sećanja na „Kristalnu noć“ 9. novembar 1938. godine, kada su u organizaciji nacističkih vlasti u Nemačkoj, razbijanjem izloga, spaljivanjem sinagoga i ubistvima počeo pogrom nad Jevrejima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga