- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ombudsman: Nivo homofobije u Srbiji izuzetno visok

Pokrajinski zaštitnik građana saopštio je danas da je nivo homofobije i transfobije u Srbiji izuzetno visok, a da sva istraživanja potvrđuju da skoro dve trećine građana smatra da je homoseksualnost bolest, dok više od polovine smatra da je to velika opasnost za društvo.

Pomenuta istraživanja, kako se navodi u saopštenju, pokazuju i da se oko 60 odsto građana ne slaže sa tim da su homoseksualci grupa koja trpi kršenje osnovnih ljudskih prava, uključujući pravo na život, fizički i psihosocijalni integritet, na pravnu zaštitu, slobodu okupljanja, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

Pokrajinski ombudsman je naveo da je tokom istrage u jednom slučaju ustanovio da matičar nije postupao po zakonu kada je odbio da izda uverenje o slobodnom bračnom stanju zbog toga što je građanin kao razlog naveo da mu je ovakvo uverenje bilo potrebno za sklapanje istopolne zajednice u inostranstvu.

U drugom primeru, diskriminisana je transrodna osoba koja je prolazila kroz proces prilagođavanja pola jer visokoškolska ustanova na kojoj je ova studirala nije želela da promeni ime na diplomi, uz obrazloženje da takva obaveza nije propisana Zakonom o visokom obrazovanju i preporučila joj da, prilikom konkurisanja za posao, uz diplomu priloži i izvod iz matične knjige rođenih u kom je izvršena promena imena.

„Ovi primeri ukazuju na to da LGBT populacija ne uživa u potpunosti svoja ljudska prava, iako je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta zabranjena zakonom“, piše u saopštenju.

Dodaje se da i pripadnici LGBT zajednice nedovoljno koriste mogućnost zaštite posredstvom nezavisnih institucija za zaštitu ljudskih prava.

Pokrajinski ombudsman je ovo saopštio povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije koji je ustanovljen pošto je tog dana 1992. godine homoseksualnost kao bolest uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti i Svetske zdravstvene organizacije.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!