Ombudsman: Nasilje nad decom na internetu u stalnom porastu

Dan bezbednog interneta obeležava se s ciljem promocije sigurnijeg i odgovornijeg korišćenja onlajn tehnologija i mobilnih telefona, posebno među mladima i decom širom sveta

09. feb 2015

Situacija u oblasti zaštite dece od nasilja na internetu u Srbiji je i dalje veoma nepovoljna, jer je broj slučajeva nasilja na internetu u konstantnom porastu, posebno među najmlađom grupom korisnika interneta, saopštila je danas institucija Pokrajinskog zaštitnika građana (ombudsmana).

U saopštenju povodom Dana bezbednog internet, koji se obeležava sutra pod sloganom „Stvorimo bolji internet zajedno“, Pokrajinski ombudsman je upozorio da u Srbiji nijedan pravni akt ne prepoznaje niti definiše eksploataciju dece putem informaciono-komunikacionih tehnologija kao poseban vid zlostavljanja, nasilja i zloupotrebe dece.

Nadležni izvršni organi ovoj temi pristupaju prvenstveno sa kriminološkog aspekta te su više usmereni na kažnjavanje počinilaca krivičnog dela eksploatacije dece nakon što se ona već dogodila, nego na njenu prevenciju putem informisanja i edukacije dece i odraslih o pravilnom korišćenju interneta i odgovarajućoj preventivnoj zaštiti, piše u saopštenju.

Pretnje, uznemiravanje ili ponižavanje putem društvene mreže ili bilo kog drugog oblika informacionih i komunikacionih tehnologija, karakterističan za sve učestalije vršnjačko nasilje među decom i mladima, ni na koji način nije prepoznat kao posebna vrsta eksploatacije dece, upozorio je Pokrajinski ombudsman.

Ta institucija je ocenila da je veoma važno da se u celokupan sistem redovnog obrazovanja u svim uzrastima uvedu i sadržaji u vezi sa pravilnim korišćenjem informaciono-komunikacionih tehnologija.

Dan bezbednog interneta proglašen je od strane Insejf (Insafe) organizacije, s ciljem promocije sigurnijeg i odgovornijeg korišćenja onlajn tehnologija i mobilnih telefona, posebno među mladima i decom širom sveta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga