Ombudsman: Najviše pritužbi prilikom zakazivanja pregleda

Kancelarija vojvođanskog ombudsmana tvrdi da se najviše pritužbi građana na rad zdravstvenih ustanova u Pokrajini odnosi na zakazivanje pregleda, što dovodi do višemesečnihg odlaganja pregleda

06. apr 2011

Kancelarija vojvođanskog ombudsmana danas je saopštila da se najviše pritužbi građana na rad zdravstvenih ustanova u Pokrajini odnosi na zakazivanje pregleda što dovodi do višemesečnih odlaganja pregleda.
Povodom 7. aprila, Međunarodnog dana zdravlja, Kancelarija ombudsmana je skrenula pažnju javnosti na sve veći broj predstavki zbog teškoća u zakazivanju pregleda preko takozvanih „kol centara“.
„Tokom istraga se pokazalo da zdravstvene ustanove smatraju da je zakazivanje pregleda ovim sistemom olakšano, ali da zbog malog broja lekara ne postoje kapaciteti da svi potencijalni pacijenti zakažu pregled u željenom terminu, zbog čega se pregledi i početak lečenja odlažu i po nekoliko meseci“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da pacijenti pritom nemaju nikakav dokaz da u roku od mesec dana ili nekom primerenom roku nisu dobili uslugu i ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu u državnim ustanovama, što je značajno ukoliko se odluče da pomoć ipak potraže u privatnim zdravstvenim ustanovama.
„Ukoliko to učine, bez dokaza da u državnoj ustanovi nisu uspeli da dobiju zdravstvenu uslugu ne mogu da ostvare ni pravo na nadoknadu troškova u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje“, piše u saopštenju.
Kancelarija ombudsmana je podsetila i da nezaposleni koji su vlasnici i najmanje površine poljoprivrednog zemljišta ne mogu da ostvare obavezno zdravstveno osiguranje, uprkos tome što se ne bave poljoprivredom.
Pokrajinski ombudsman je u aprilu 2010. uputio preporuku Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje u kojoj je ukazano na činjenicu da podnosioci predstavki ne ostvaruju katastarski prihod koji bi bio iznad cenzusa utvrđenog propisima, ali Zavod nije postupio u skladu sa preporukom.
Vojvođanski zaštitnik građana je upozorio i da geronotloški centri imaju teškoće u radu zbog učestalog odbijanja bolnica da smeste starije osobe na zahtev lekara iz gerontoloških centara, jer smatraju da u centrima stariji imaju svu neophodnu negu, iako je u njima najčešće zaposlen samo jedan lekar opšte prakse.
„Na osnovu pritužbi građana i podnetih predstavki Pokrajinskog ombudsmana ukazuje na to da je ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu u Vojvodini otežano, pre svega zbog malog broja lekara i zdravstvenih radnika i nedostatka novca“, navodi se u saopštenju i dodaje da zdravstvene ustanove stoga često restriktivno tumače propise kako bi se smanjio broj pacijenata.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga