Ombudsman: Migranti su humanitarni, a ne bezbednosni problem

Od vlada zahtevati energičnije delovanje u sprečavanju diskriminacije i demonizacije migranata

17. dec 2015

U kancelariji Pokrajinskog ombudsmana ocenili su danas da migranti nisu bezbednosni, već humanitarni problem, te da oni nisu uzrok problema već prilika da se, pomažući ljudima u nevolji, društvo potvrdi u svom ljudskom dostojanstvu.

U saopštenju te institucije povodom Međunarodnog dana migranata se navodi i da, iako u Vojvodini tokom godine nije bilo drastičnih ispada i napada na migrante i izbeglice, Pokrajinski ombudsman je nedavno upozorio na prisustvo rasizma i netrpeljivosti u odnosu na pripadnike te društvene grupe.

„Ekonomska kriza i recesija tanje solidarnost sa ljudima u nevolji, a boravak migranata u prihvatnim centrima podiže troškove funkcionisanja lokalnih samouprava i budi nezadovoljstvo građana“, upozorava se u saopštenju.

U njemu se dodaje i da je 18. decembar prilika da se javnost podseti na doprinos migranata ekonomskom razvoju evropskih društava i da se od vlada zahteva energičnije delovanje u sprečavanju diskriminacije i demonizacije migranata, kao i da se lokalne zajednice podstaknu da se što spremnije, ukoliko se ukaže potreba za njihovim zbrinjavanjem, suoče sa izazovima koje zbrinjavanje migranata nosi sa sobom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga