Ombudsman: Mediji nekorektno izveštavaju o maloletnicima

Navođenjem romske nacionalne pripadnosti počinilaca napada na maloletnike podstiče se razvijanje predrasuda o kolektivnoj odgovornosti svih pripadnika te nacionalne zajednice

18. sep 2013

Pokrajinski ombudsman ocenio je danas da pojedini mediji nekorektno izveštavaju o sve češćim slučajevima nasilja i tuča među maloletnicima, jer bez razloga pominju nacionalnu pripadnost aktera.

U saopštenju Pokrajinskog ombudsmana izražena je zabrinutost zbog izveštavanja medija o tuči koja se proteklog vikenda dogodila u Bačkom Petrovom Selu, a koje može dovesti do pogoršanja bezbednosne situacije u višenacionalnim sredinama.

„Navođenjem romske nacionalne pripadnosti počinilaca napada na maloletnike podstiče se razvijanje predrasuda o kolektivnoj odgovornosti svih pripadnika te nacionalne zajednice. Naglašavamo da je pitanje nacionalnog identiteta naročito osetljivo, te da se nacionalna pripadnost ne utvrđuje, već se o njoj građani slobodno izjašnjavaju“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je događaj za osudu, ali da ne treba da služi za izazivanje netrpeljivosti prema Romima, i podseća da se svaki počinilac smatra nevinim za krivično delo dok se njegova krivica ne utvrdi odlukom suda.

Ombudsman je upozorio da je, prema navodima medija, predloženo da se u mestu incidenta organizuju „civilne straže“, ali da propisi u Srbiji ne poznaju i ne dozvoljavaju takav vid samoorganizovanja, jer može da dovede do povećanja napetosti.

Kako se navodi, rešenje problema mora početi od aktivnosti svih nadležnih institucija i efikasnijeg delovanja policije.

Pokrajinski ombudsman obratio se ovim povodom i ministru unutrašnjih poslova Srbije, kako bi preduzeo sve mere hitnog utvrđivanja činjenica i otkrivanja počinilaca.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga