Ombudsman: Loši uslovi u bolnici u Kovinu

Uslovi smeštaja vređaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju osnovna ljudska prava psihijatrijskih pacijenata

10. sep 2010

Stanje u Specijalizovanoj neuropsijihatrijskoj bolnici u Kovinu je poboljšano, ali uslovi smeštaja i dalje vređaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju osnovna ljudska prava psihijatrijskih pacijenata, saopštila je danas Kancelarija vojvođanskog ombudsmana.
Povodom jučerašnje posete najstarijoj zdravstvenoj ustanovi tog tipa u Srbiji, Kancelarija pokrajinskog ombudsmana smatra da je za očuvanje dostojanstva pacijenata i osoblja bolnice potrebno doneti zakon kojim bi se detaljnije i jasnije regulisao način humanijeg i boljeg postupanja sa mentalno obolelim osobama.
Kako se navodi, objekti u kojima su smešteni pacijenti su stari i oronuli usled minimalnih ulaganja u njihovo održavanje proteklih decenija, a neadekvatna i restriktivna zakonska regulativa otežava pravilnu resocijalizaciju pacijenata koji su završili bolničko lečenje u ovoj ustanovi.
„Poseban problem predstavlja smeštaj i resocijalizacija pacijenata izbeglih sa područja bivše SFRJ zbog nemogućnosti pribavljanja njihovih ličnih dokumenata, s obzirom na njihovo zdravstveno stanje i nemogućnost uspostavljanja adekvatne komunikacije po ovom pitanju sa nadležnim organima država iz kojih su izbegli“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da gorući problem predstavljaju akutna muška i ženska odeljenja koja je potrebno izmestiti, odnosno pacijente u njima odvojiti od onih sa lakšim poremećajima u cilju lakšeg i uspešnijeg lečenja obe grupe pacijenata.
U saopštenju se navodi da rukovodstvo bolnice ulaže velike napore da, usled nedostatka materijalnih sredstava iz državnih izvora, ostvari dodatne prihode i poboljša uslove za smeštaj, negu i lečenje pacijenata i osvremeni načine rada u skladu sa svojim ovlašćenjima i mogućnostima.
Rukovodstvo i osoblje smatraju da bi se situacija u ustanovi i postupci kojima se reguliše ostvarivanje i zaštita prava pacijenata znatno poboljšala, ako bi se obezbedila adekvatna materijalna pomoć za rad ovakvih ustanova, u skladu sa usvojenim planom aktivnosti predviđenih Strategijom razvoja i zaštite mentaljog zdravlja Srbije, piše u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga