Ombudsman: LGBT među najdiskriminisanijim grupama

Homofobija i transfobija još su izuzetno visoki u Srbiji

16. maja 2016

Povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, Pokrajinski ombudsman je saopštio da je LGBT među najdiskriminisanijim društvenim grupama.

„Homofobija i transfobija još su izuzetno visoki u Srbiji. Sva istraživanja potvrđuju da skoro dve trećine građana smatra daje homoseksualnost bolest, više od polovine da je to velika opasnost za društvo, a petina ih poistovećuje s kriminalcima koje treba kažnjavati“, saopštio je ombudsman.

Ocenjuje se da su nasilje i diskriminacija najznačajniji problemi LGBT osoba, iako je došlo do određenih pomaka u statusu njihovih ljudskih prava, kao što je mogućnost okupljanja, odnosno održavanja Parade ponosa.

Kako se navodi, u istraživanju sprovedenom 2015. povećan je procenat građana koji ne podržavaju nasilje nad pripadnicima LGBT populacije, ali i dalje se oko 60 odsto njih ne slažu sa tim da su homoseksualci grupa koja trpi kršenje osnovnih ljudskih prava.

Ombudsman je upozorio da pripadnici LGBT zajednice nedovoljno koriste mogućnost zaštite posredstvom nezavisnih institucija za zaštitu ljudskih prava.

„Upozoravamo da ima primera i institucionalne diskriminacije na osnovu ličnog svojstva od strane organa uprave čija praksa dovodi do kršenja načela jednakosti, u čijoj osnovi su predrasude i stereotipi“, upozorio je ombudsman.

Ta institucija je pozdravila donošenje Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije i Akcioni plan koji omogućava sistemsku izgradnju mehanizama za borbu protiv diskriminacije.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obeležava se svake godine 17. maja, kao podsećanje i opomena da svakome pripadaju ljudska prava, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Njime se obeležava dan kada je 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost kao bolest iz Međunarodne klasifikacije bolesti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga