Ombudsman: Kriza je pogodno tlo za bujanje fašizma i nacizma

LSV: Uvesti školski čas o borbi protiv fašizma

08. nov 2016

Institucija Pokrajinskog ombudsmana upozorila je, povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, da se pod plaštom slobode govora u društvu i danas šire ideje koje su svojevremeno dovele do bujanja ideja nacizma i fašizma i njihovih pogubnih posledica.

“Savremeno društveno okruženje i dalje nas, pod plaštom slobode govora i prava na informisanje, neprestano podseća na to da je dugogodišnja politička i ekonomska kriza izuzetno pogodno tlo za širenje ideja koje su svojevremeno dovele i do bujanja ideja nacizma i fašizma i njihovih pogubnih posledica”, navodi se u današnjem saopštenju za javnost.

Dodaje se da je zbog toga o povredama ljudskog dostojanstva, diskriminaciji i kršenju ljudskih prava, nepravdi i nasilju potrebno govoriti javno i sa jasnom osudom, a institucije bi trebalo da deluju preventivno.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemtizima obeležava se kao opomena na “Kristalnu noć”, kada je u nacističkoj Nemačkoj započet pogrom nad Jevrejima.

Tada su pljačkane jevrejske kuće i prodavnice, a iza toga su ostale ulice prekrivene komadićima slomljenih prozora i izloga, pa odatle i potiče naziv “Kristalna noć”.

LSV: Uvesti školski čas o borbi protiv fašizma

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najavila je danas da će na narednoj sednici Odbora za obrazovanje i nauku Skupštine Srbije podneti inicijativu da u svim osnovnim i srednjim školama učenici barem jedan školski čas mesečno uče o borbi protiv fašizma i žrtvama koje je Srbija podnela, a obavezno 9. maja, kada se obeležava Dan pobede nad fašizmom, i 9. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

“Ujedno, očekujemo da se u parlamentu što pre nađe Predlog izmene zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola koji je podnela LSV, te da počne i oštrija preventivna borba protiv svih onih koji bi da propagiraju neonacističke ili fašističke ideje”, navodi se u saopštenju koje je potpisala republička posanica LSV Marinika Tepić.

Ona je zatražila da Srbija zaustavi “besramnu rehabilitaciju” saradnika okupatora i zločinaca u Drugom svetskom ratu.

“Upravo sutra, u Višem sudu u Pančevu počinje proces povodom zahteva za rehabilitaciju Vrščanke koja je kao saradnica Gestapoa izdala Žarka Zrenjanina i na osnovu čije dojave je on i ubijen. Kada se tome doda postupak za rehabilitaciju Milana Nedića, te prošlogodišnja rehabilitacija Dragoljuba Mihailovića, jasno je da se umnožavanje postupaka za rehabilitaciju kvislinga ne događa slučajno”, ocenila je Marinika Tepić.

Prema njenim rečima, to je “laž i sramota na licu ove zemlje prema svim žrtvama fašizma, koja vodi direktno tome da se reafirmišu ideologije poražene u Drugom svetskom ratu”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga