Ombudsman: Izvršna vlast nasrće na nezavisne službe i profesije

Atmosfera pogoduje autoritarizmu i sprovođenju privatne pravde

09. dec 2014

Pokrajinski ombudsman upozorio je danas da građani Srbije gube poverenje u institucije, čemu, između ostalog, doprinose i “aktuelni sukobi izvršne vlasti sa nezavisnim službama i profesijama, nasrtaji na pravosuđe, medijske difamacije i višegodišnja erozija odgovornosti”.

“Pokrajinski ombudsman smatra svojom obavezom da upozori donosioce odluka da gubitak poverenja u sistem zaštite ljudskih prava pogoduje autoritarizmu i navodi pojedince da okrenu leđa institucijama i započnu sa primenom privatne pravde”, piše u saopštenju povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Pre 66 godina, 10. decembra 1948, Generalna skupština Ujedinjenih Nacija usvojila je Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Sedlarević: Ljudska prava se i dalje uveliko krše

Ljudska prava u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji i dalje se uveliko krše, a ne zna se dokle su stigli procesi za razna krivična dela iz ove oblasti, poručila je povodom 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević.

“Posle dva meseca, ne zna se dokle su stigli procesi protiv huligana koji su palili i razbijali objekte sugrađana pripadnika albanske i goranske nacionalne zajednice. Mi očekujemo da svi oni budu najstrožije kaznjeni”, rekla je Sedlarevićeva na konferenciji za medije.

Ona je podsetila i na to da je odbornik LSV u Skupštini Novog Sada Nenad Vezmar pretučen pre godinu dana 22. decembra, te da ni do danas niko zbog toga nije kažnjen.

“Svedoci smo napada zasnovanih na nacionalnoj, verskoj i drugim osnovama poput napada u autobusu zato što je neko govorio mađarski jezik, ili na ulici, zato što je porodica Aškalija razgovarala na svom maternjem jeziku. To su apsolutno nedopustive stvari”, poručilaje ona.

Kao najdrastičniji primer stanja u društvu po pitanju ljudskih prava, navela je incident u kojem su pre godinu dana “skinhedsi” hteli da otmu dete čoveku, jer su smatrali da ima svetliju put od njega.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga