Ombudsman: Inkluzivno obrazovanje daleko od željenog

Pripreme Ministarstva prosvete za sprovođenje inkluzivne obrazovne prakse kasno su započete, što je dovelo do toga da nastavnici nisu imali vremena da se u dovoljno pripreme za realizaciju ovog procesa, saopštila je danas Kancelarija vojvođanskog ombudsmana. Pored toga, neki od pravnih akata, ključnih za podrobnije regulisanje praktičnih aspekata inkluzije u nastavi, doneseni su neposredno pred početak tekuće školske godine ili čak i kasnije.

18. apr 2011

Pripreme Ministarstva prosvete za sprovođenje inkluzivne obrazovne prakse kasno su započete, što je dovelo do toga da nastavnici nisu imali vremena da se u dovoljno pripreme za realizaciju ovog procesa, saopštila je danas Kancelarija vojvođanskog ombudsmana.
„Ključni problemi u sprovođenju inkluzije u obrazovanju su veliki broj učenika u razredima i nedovoljna obučenost i nestručnost nastavnika zbog neblagovremeno sprovedene obuke“, rezultat je istraživanja koje je Kancelarija ombudsmana sprovela u vojvođanskim osnovnim školama.
Problemi se javljaju i u nemotivisanosti i predrasudama nastavnika, nedostatku podrške stručnjaka koji bi pomogli u realizaciji inkluzivne nastave, nepostojanju pedagoškog asistenta, neusklađenosti pravnih akata sa realnim potrebama učenika i nastavnika, nedostatak nastavnih sredstava i preopterećenost nastavnika administrativnim poslovima.
„Osim toga, roditelji nerado sarađuju u slučajevima kada je za dete potrebno izraditi individualni obrazovni plan, koji većina ispitanika i dalje smatra jedinim preduslovom, odnosno formom koja predstavlja suštinu inkluzivnog pristupa obrazovanju“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da nastavno osoblje obuhvaćeno istraživanjem smatra da nema adekvatnu stručnu podršku i kapacitete za sprovođenje inkluzije u svojim lokalnim sredinama.
Pored navedenog, Kancelarija pokrajinskog ombudsmana smatra da su neki od pravnih akata, ključnih za podrobnije regulisanje praktičnih aspekata inkluzije u nastavi, doneseni neposredno pred početak tekuće školske godine ili čak i kasnije.
„Iako je Ministarstvo prosvete organizovalo preko 220 obuka o inkluziji na kojima je učestvovalo oko 7.500 obrazovnih radnika iz cele Srbije, veliki broj ispitnika smatra da je obuka kroz koju su prošli nedovoljna, a značajan je broj i onih koji veruju da nedovoljno poznaju ključne aspekate pravilne primene u praksi“, piše u saopštenju. 
Kancelarija pokrajinskog ombudsmana spovela je istraživanje u 117 osnovnih škola na teritoriji Vojvodine, sa ciljem da stekne saznanja o tome koliko je inkluzivno obrazovanje zaživelo u vojvođanskim osnovnim školama. Anketirano je 711 ispitanika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga