Ombudsman: Građani slobodni da kritikuju, cenzura neustavna

Niko ne sme da sprečava širenje informacija i ideja putem medija

26. maj 2014

Zaštitnik građana Saša Janković podsetio je danas da je u Srbiji zagarantovano pravo na slobodu mišljenja i da je cenzura zabranjena Ustavom, povodom saznanja da se pojedine informacije i kritike povlače iz javnosti.

Janković je izrazio zabrinutost zbog „sve češćih saznanja da se pojedine informacije i kritike povlače iz javno dostupnih sredstava informisanja i informacionog prostora“.

„Izražavam zabrinutost zbog tvrdnji novinara da im se ‘savetuje’ da izbegavaju kritiku, tekstova urednika sa državnim vlasništvom koji kao normalno konstatuju da najviši državni rukovodioci mogu ‘za 15 minuta’ da smene kompletno uredništvo listova, te zbog činjenice da građani bivaju pozvani na informativne razgovore zbog navodnog širenja panike koju nikad niko nije primetio, utvrdio, ni zabeležio njene posledice“, navodi se u saopštenju Zaštitnika.

On je istakao da svako ima slobodu da bude kritičar, da su država i njeni organi dužni ne samo da se uzdrže od mešanja u tu slobodu, već moraju da je štite od napadaa i da podstiču njeno ostvarivanje.

„Samo ako je to neophodno radi zaštite prava i ugleda drugih, čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda i zaštite javnog zdravlja, morala demokratskog društva i nacionalne bezbednosti, sloboda izražavanja se može ograničiti, ali to ne može da čini svako, već samo zakonom određeni organi u zakonom propisanom postupku“, podseća Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana ističe i da je pravo svakoga da bude obavešten o pitanjima od javnog interesa, a da je dužnost države i svih organa vlasti da o tim pitanjima građane obaveštava istinito, potpuno i blagovremeno.

Istovremeno, u Srbiji Ustavom je zabranjena cenzura. To znači da niko ne sme da sprečava širenje informacija i ideja putem sredstava javnog obaveštavanja, u šta se pored tradicionalnih medija danas neminovno ubraja i Internet.

Može se sprečiti samo širenje informacija i ideja koje pozivaju na nasilno rušenje Ustavnog poretka ili narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije, koje propagiraju rat ili podstrekavaju na neposredno nasilje ili kojima se zagovara rasna, nacionalna ili verska mržnja ili podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje, ali to ne sme da čini niko sem nadležnog suda, u zakonom propisanom postupku.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga