Ombudsman: Elementi govora mržnje u izjavi Mirovića

Radi se o ozbiljnoj uvredi po krivičnom zakoniku

27. jan 2015

Pokrajinski Ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih osudila je danas u ime te institucije izjave funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Igora Mirovića, uperene protiv pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, i ocenila da u njima ima elemenata govora mržnje.

Mirović je juče, odgovarajući na optužbe DS da je potpredsedniku Skupštine Vojvodine Milivoju Vrebalovu nudio da napusti tu stranku u zamenu za novac, izjavio da „laži Bojana Pajtića Vojvodinu vode u sunovrat“, da je on „psihopata i umobolnik“ i da ga lažno optužuje i kleveta.

Muškinja Hajnrih je za agenciju Beta rekla da ovakave kvalifikacije sadrže elemente govora mržnje, jer su “uperene protiv onih koji ne dele isto političko mišljenje kao Mirović”.

“Kao pravnik, ocenjujem da se radi o ozbiljnoj uvredi po krivičnom zakoniku, posebno zato što su te reči izgovorene putem medija, što predstavlja teži oblik povrede zakonika i propisuje veću kaznu”, kazala je Muškinja Hajnrih.

Ona je dodala da sadašnji krivični zakonik u Srbiji ne poznaje delo klevete, te da zbog toga o njoj ne može biti reči, ali da bi ga pravo prepoznalo kao uvredu protiv časti i ugleda pojedinca.

Ombudmsanka je dodala da političko mišljenje spada u domen “ličnog svojstva građana”, te da se zbog toga Mirovićeve uvrede posebno mogu protumačiti kao govor mržnje.

Mirović i Pajtić su u javni duel ušli nakon jučerašnjeg hapšenja člana Predsedništva Demokratske stranke (DS) Milivoja Vrebalova, koji je danas pušten, i bivšeg direktora Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Momčila Milovića.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga