Ombudsman: Država da obezbedi besplatno obrazovanje deci

Posebno ispaštaju deca iz višestruko ugroženih društvenih grupa, poput dece sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju

19. nov 2011

Institucija Pokrajinskog ombudsmana upozorila je danas da su sve države članice Ujedinjenih Nacija, uključujući i Srbiju, obavezne da deci obezbede pravo na besplatno obrazovanje koje je dostupno svima.

Povodom Međunarodnog dana prava deteta, Pokrajinski ombudsman je podsetio da su države dužne i da obezbede odgovarajuće mere podrške roditeljima u vaspitanju i brizi o detetu, uključujući i socijalnu pomoć kada je to potrebno.

Ombudsman je upozorio da istraživanja pokazuju da ustanove koje su nadležne da se bave decom nemaju dovoljno materijalnih sredstava, a nemaju ni dovoljno stručnog osoblja koje bi se bavilo specijalizovanim oblastima zaštite i unapređenja prava deteta.

Zbog toga posebno ispaštaju deca iz višestruko ugroženih društvenih grupa, poput dece sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju, te siromašna, ekonomski ili na drugi način eksploatisana deca, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ombudsman ove godine primio značajan broj predstavki koje su se odnosile na proces inkluzivnog obrazovanja, a u vezi sa neprimpreljenošću učitelja i nastavnika za inkluzivni rad.

„Evidentan je i nedostatak personalnih i pedagoških asistenata”, piše u saopštenju.

Ombudsman je upozorio da ozbiljan problem u oblasti obrazovanja predstavlja i prevoz dece do škole u seoskim sredinama u Vojvodini u kojima škole ne postoje.

Svetski dan deteta, 20. novembar, obeležava se na dan kada je 1989. godine Generalna skupština UN usvojila Konvenciju Ujedinjenih Nacija o pravima deteta, kao prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga