Ombudsman: Deca i trudnice imaju pravo na lečenje bez overe

Lekari lako mogu proveriti da li osoba ima pravo na besplatno lečenje

31. jan 2014

Više zdravstvenih ustanova u Vojvodini odbilo je da trudnicama pruži zdravstvenu uslugu, jer nemaju overenu zdravstvenu knjižicu, iako na to imaju pravo prema Zakonu o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilјa, saopštio je danas Pokrajinski ombudsman.

Taj zakon je stupio na snagu u novembru 2013. godine, a njegova primena podrazumeva da deca do 18 godina, trudnice i porodilјe u periodu do 12 meseci posle rođenja, imaju pravo na kompletnu zdravstvenu zaštitu, uklјučujući i pravo na lekove, kao i na naknadu troškova prevoza kod lečenja.

Ova prava mogu se ostvarivati bez obzira na zdravstveno osiguranje i overu knjižice, a troškove će snositi Republički fond za zdravstveno osiguranje, navodi se u saopštenju.

Ombudsman je upozorio da filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje treba odmah da obaveste sve zdravstvene ustanove na svom području da su dužne da postupaju po zakonu.

Dodaje se da lekari lako mogu proveriti da li osoba ima pravo na besplatno lečenje na osnovu uvida u datum rođenja deteta, a trudnicama na osnovu zdravstvene knjižice ili izveštaja ginekologa.

Pravo na kompletnu zdravstvenu zaštitu deca, trudnice i porodilјe imaju i ako im je izdata potvrda za korišćenje zdravstvene zaštite, što bi na primer značilo da trudnica sa neoverenom zdravstvenom knjižicom ima pravo na lečenje svih tegoba, a ne samo na onih koje se odnose na trudnoću.

Dodaje se da osigurano dete do 18 godina, trudnica ili porodilјa moguda koriste prava na zdravstvenu zaštitu ukoliko imaju izdatu zdravstvenu knjižicu.

“Ukoliko je nemaju jer im nije utvrđeno svojstvo osiguranog lica, potrebno je da se to svojstvo utvrdi po odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju i odmah izda zdravstvena knjižica”, dodaje Ombudsman.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga