Ombudsman: 17 opština ne pruža pravnu pomoć građanima

Samo Apatin, Bač, Odžaci, Sremski Karlovci, Sombor i Novi Sad postupili u skladu sa zakonskom odredbom

09. dec 2013

Ukupno 17 lokalnih samouprava u Vojvodini ne pruža pravnu pomoć građanima, iako je ona zakonom propisana, a građanima preko potrebna, saopšteno je danas iz institucije Pokrajinskog ombudsmana, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra.

Iako Zakon o lokalnoj samoupravi propisuje obavezu pružanja pravne pomoći, u 17 opština i gradova u Vojvodini ona se ne pruža ni u kom obliku, naveo je Pokrajinski ombudsman, pozivajući se na istraživanje koje je sproveo tokom ove godine.

„Uzimajući u obzir činjenicu da materijalna situacija velikog broja građana ne omogućava angažovanje advokata, nedostatak organizovanja pružanja pravne pomoći od strane gradova i opština je potpuno poražavajući“, ocenjuje se u saopštenju.

Dodaje se da su samo Apatin, Bač, Odžaci, Sremski Karlovci, Sombor i Novi Sad postupili u skladu sa zakonskom odredbom o obavezi formiranja službe za pružanje pravne pomoći.

Navodi se da su najčešće zastupljeni najjednostavniji oblici pružanja pravne pomoći, kao što su davanje pravnih saveta, informisanje o mogućnostima ostvarivanja prava i pisanje podnesaka.

Broj složenijih oblika pružanja pravne pomoći kao što su sastavljanje ugovora i testamenata, ili zastupanje pred organima uprave i pravosudnim organima je gotovo zanemarljiv, piše u saopštenju.

Pokrajinski ombudsman je podsetio da je ustavom propisano da se zakonom određuje kada je pravna pomoć besplatna, ali je upozorio da ni nakon sedam godina od donošenja ustava, takav zakon nije donetm već je njegov nacrt od ovog meseca u javnoj raspravi.

Istraživanje se u celosti može preuzeti na sajtu Pokrajinskog ombudsmana www.ombudsmanapv.org u odeljku dokumenti/istraživanja.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga